
Bahan-bahan:
1 ekor ikan siakap (bersihkan)
1 sudu kecil minyak bijan
150 ml air rebusan ayam
Garam,gula & lada sulah secukup rasa
Bahan kisar:
10 gm halia
10 gm bawang merah
10 gm cendawan hitam
15 gm taucu
Cara menyediakan:
1. Ikan dikukus sehingga masak
2. Satukan kesemua bahan kisar. Kacau perlahan-lahan di atas api perlahan sehingga menjadi pekat.
3. Masukkan air rebusan ayam, garam, gula dan lada sulah.
4. Akhir sekali tuangkan di atas ikan dan hidangkan.

BAHAN-BAHAN:
1 ekor ikan merah
250 ml air kelapa
Sedikit isi kelapa | parut memanjang
1 ketul cekur | ambil isinya
5 helai daun cekur | mayang
Minyak untuk menumis
BAHAN KISAR HALUS:
15 tangkai cili padi
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
175 ml pati santan
Sedikit kunyit
Sedikit belacan
CARA MENYEDIAKAN:
1. Bersihkan ikan dan lumurkan dengan garam dan kunyit. Goreng sehingga kekuningan. Angkat dan ketepikan.
2. Pijarkan minyak dan tumiskan bahan kisar bersama cekur. Masukkan air kelapa dan isi kelapa. Masak sampai pekat.
3. Tuangkan kuah di atas ikan. Kemudian taburkan daun cekur.
Bahan Kisar:
7 tangkai cili hijau
1 labu bawang besar
5 ulas bawang putih
Bahan lain:
300 gm ikan bilis - rendam dan tumbuk kasar
4 batang seri - hiris halus
3 heliai daun salam
2 keping asam gelugur
3 cawan santan pekat
4 hiris lengkuas
Garam dan gula
Cara menyediakan:
Mudah saja.... Satukan bahan kisar dan bahan-bahan lain dalam kuali.
Masak sehingga kering, macam rendang.

Bahan-bahan:
3 gm cili padi (potong)
5 gm cili merah (potong nipis)
5 gm saderi (potong nipis)
3 gm bawang putih (mayang)
3 gm halia muda (mayang)
3 sudu kecil taucu
3 sudu kecil sos soya
3 biji buah plum
4 gm bawang merah (mayang)
2 sudu kecil sos plum
30 gm gula
1 ekor ikan siakap
Cara membuat:
1. Bersihkan ikan kemudian dipotong nipis.
2. Susun kepingan ikan yang telah dipotong ke dalam pinggan.
3. Taburkan semua bahan di atas ikan.
4. Kukus sehingga ikan tadi masak.
5. Hidangkan ketika ikan masih panas.
(Resipi dipetik daripada majalah Harmoni)