Tuesday, July 13, 2010

Hidangan Kerabu


BAHAN-BAHAN
1/2 kg isi kerang - yang telah direbus dan dibuang kulit
100 gm tauge
5 batang kacang panjang - potong kecil
2 batang serai - hiris halus
1 labu bawang besar - mayang halus
1/2 biji limau nipis - ambil jusnya
Bahan Sambal:
2 sudu besar udang kering
3 tangkai cili
3 ulas bawang merah
1 sudu besar kerisik
Sedikit belacan
Garam secukup rasa
Sedikit asam jawa

CARA MENYEDIAKAN:
1. Celur seketika tauge dan kacang panjang. Angkat dan tuskan.
2. Kemudian gaul sebati kesemua bahan celur dengan serai, bawang besar dan kerang, ketepikan.
3. Tumbuk kesemua bahan sambal untuk dijadikan sambal. Masukkan air asam jawa dan gaul sebati.
4. Hidangkan sambal dengan bahan lain.

BAHAN-BAHAN
15 ulas bawang kecil - hiris halus
3 lagu bawang besar - potong bulat
2 biji buah tomato - potong enam
2 paket suun - dicelur
15 biji cili padi - tumbuk
1 pokok daun bawang - hiris
1 pokok daun sup - hiris
2 batang serai - hiris
50 gm udang basah - buang kulitnya
2 ekor sotong - saiz besar dan potong bulat
1 bahagian dada ayam - cincang
5 biji limau nipis - perah airnya
2 sudu besar kicap cair
Garam dan gula secukup rasa

CARA MENYEDIAKAN:
1. Rebus ayam, udang dan sotong hingga masak. (Anda boleh menyimpan air rebusannya untuk dijadikan stok).
2. Suun yang telah dicelur dicampurkan dengan bahan-bahan di atas. Gaul hingga rata. Sekiranya terlalu kering, tambahkan sedikit air rebusan tadi.
3. Boleh dihidangkan begitu sahaja atau dijamu bersama nasi putih dan hidangan lain.


BAHAN-BAHAN
5 tangkai cili padi
3 ulas bawang putih
2 sudu besar air gula kabung
1 sudu besar sos sotong
1 sudu kecil garam
50 gm kacang tanah - goreng tanpa minyak
50 gm udang kering
100 gm mangga muda - parut memanjang
200 gm betik muda - parut memanjang
2 kelopak daun salad
2 tangkai kangkung
2 batang kacang panjang
Beberapa hiris limau nipis diambil jusnya
1 kuntum bunga kantan

CARA MENYEDIAKAN:
1. Lenyekkan bawang putih dan cili padi hingga hancur menggunakan batu tumbuk di dalam periuk tanah.
2. Masukkan udang kering, garam dan kacang tanah, lenyekkan lagi. Masukkan pula air gula dan sos sotong, lenyekkan lagi sehingga semuanya sebati.
3. Masukkan mangga dan betik muda yang telah diparut memanjang, lenyekkan seketika.
4. Tuangkan jus limau nipis, kacau rata.
5. Masukkan kacang panjang yang telah dipatah-patahkan dengan tangan.
6. Kemudian hiris halus bunga kantan, masukkan ke dalam bahan-bahan yang lain, dan kacau rata. Hidangkan bersama daun salad dan kangkung.


BAHAN-BAHAN:
1 ikat pucuk paku - celur
½ kg tauge - celur
1 kg kerang - rebus
2 sudu besar kecil kerisik
3 ulas bawang merah - hiris
5 biji limau nipis - ambil jusnya
3 tangkai cili merah - kisar
10 tangkai cili padi - kisar
Sedikit belacan
Sedikit garam dan gula secukup rasa

CARA MENYEDIAKAN:
1. Siang pucuk paku dan celur. Begitu juga tauge dan kerang.
2. Masukkan semua bahan-bahan di dalam mangkuk dan gaul rata. Hidangkan.



BAHAN-BAHAN:
1 biji jantung pisang
5 tangkai ulam raja
1 biji mangga muda
100 gm tauge
5 tangkai cili merah
1 ulas bawang merah
1 sudu besar ikan bilis tumbuk
Garam secukup rasa

CARA MENYEDIAKAN:
1. Belah dua jantung pisang dan celur di dalam air panas selama beberapa minit sehingga
lembut. Hiris halus dan masukkan ke dalam mangkuk.
2. Hiris halus ulam raja dan mangga muda. Gaulkan bersama jantung pisang tadi.
3. Tumbuk cili merah dan campurkan dengan bahan-bahan di dalam mangkuk tadi.
4. Masukkan juga ikan bilis tumbuk dan garam secukup rasa. Gaul rata.
5. Masukkan tauge dan bawang merah yang telah dimayang halus. Gaul sebati dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment