Biskut Semperit Kasih
BAHAN-BAHAN:
250 gm mentega
125 gm gula aising
1 biji telur
280 gm tepung kastard
2 sudu besar tepung jagung
1/2 sudu serbuk penaik
100 gm kismis
CARA MENYEDIAKAN:
1. Pukul mentega bersama gula sehingga kembang.
2. Masukkan telur dan esen vanila dan pukul lagi.
3. Campurkan tepung jagung, tepung kastard, serbuk penaik, kismis dan garam ke dalam adunan dan gaul sebati sehingga menjadi doh yang lembut.
4. Gunakan acuan semperit untuk membentukkan.
5. Terapkan di atas dulang pembakar dan bakar pada suhu 170 0C selama 15 minit.
Biskut Love
BAHAN A:
BAHAN B:
BAHAN C:
CARA MENYEDIAKAN:
Biskut Mentega Kacang
Biskut Mentega Kacang
BAHAN-BAHAN:
1/2 cawan mentega tanpa garam
3/4 cawan mentega kacang
1 cawan gula merah
1 biji telur gred A
1/2 sudu kecil vanila
1 cawan tepung gandum
3/4 sudu soda bikarbonat
Coklat dan coklat urai sebagai hiasan
CARA MENYEDIAKAN:
1. Panaskan oven 1800C dan siapkan dulang pembakar.
2. Krimkan mentega, mentega kacang dan gula. Tambahkan telur dan vanila. Putar dengan kelajuan sederhana. A
3. Ayak tepung bersama baking soda. Masukkan campuran tepung ke dalam adunan mentega.
4. Buat bentuk yang disukai. Bakar dan sejukkan.
5.Cairkan coklat, celupkan sebahagian dari biskut dan taburkan coklat urai di atasnya.
No comments:
Post a Comment