Friday, July 16, 2010

Biskut Raya

Biskut Semperit Kasih

Biskut  Semperit Kasih
Biskut Semperit Kasih

BAHAN-BAHAN:

250 gm mentega

125 gm gula aising

1 biji telur

280 gm tepung kastard

2 sudu besar tepung jagung

1/2 sudu serbuk penaik

100 gm kismis

CARA MENYEDIAKAN:

1. Pukul mentega bersama gula sehingga kembang.

2. Masukkan telur dan esen vanila dan pukul lagi.

3. Campurkan tepung jagung, tepung kastard, serbuk penaik, kismis dan garam ke dalam adunan dan gaul sebati sehingga menjadi doh yang lembut.

4. Gunakan acuan semperit untuk membentukkan.

5. Terapkan di atas dulang pem­bakar dan bakar pada suhu 170 0C selama 15 minit.

Biskut Love

Biskut Love

BAHAN A:
135 gm mentega
65 gm gula
1 biji telur
1/2 sudu kecil esen vanila
/2 sudu kecil pes coklat

BAHAN B:
225 gm tepung gandum
1 sudu besar serbuk koko
1/2 sudu kecil emplek

BAHAN C:
Gajus secukupnya
Coklat putih secukupnya
Gula hiasan
Mangkuk kertas

CARA MENYEDIAKAN:
1. Putar bahan A sehingga kembang.
2. Masukkan bahan B gaul sehingga menjadi doh.
3. Ambil sedikit adunan, letakkan sebiji gajus dan bulatkan.
4. Bakar dan biarkan sejuk. Kemudian hiaskan.

Biskut Mentega Kacang

Biskut  Mentega Kacang

Biskut Mentega Kacang

BAHAN-BAHAN:

1/2 cawan mentega tanpa garam

3/4 cawan mentega kacang

1 cawan gula merah

1 biji telur gred A

1/2 sudu kecil vanila

1 cawan tepung gandum

3/4 sudu soda bikarbonat

Coklat dan coklat urai sebagai hiasan

CARA MENYEDIAKAN:

1. Panaskan oven 1800C dan siapkan dulang pembakar.

2. Krimkan mentega, mentega kacang dan gula. Tambahkan telur dan vanila. Putar dengan kelajuan sederhana. A

3. Ayak tepung bersama baking soda. Masukkan campuran tepung ke dalam adunan mentega.

4. Buat bentuk yang disukai. Bakar dan sejukkan.

5.Cairkan coklat, celupkan sebahagian dari biskut dan taburkan coklat urai di atasnya.




No comments:

Post a Comment