Friday, July 16, 2010

Pencuci Mulut


|



Bahan-bahan:

410 ml (1 tin) susu sejat
820 ml air
180 gm gula pasir
200 gm suji
10 biji buah pelaga - pecahkan
50 gm badam hiris
50 gm kismis hitam
3 sudu besar minyak sapi
1/2 sudu kecil garam

Cara Menyediakan:

1. Panaskan minyak sapi dan goreng kismis serta badam hingga kuning. Angkat dan ketepikan.

2. Masukkan air, gula serta pelaga ke dalam lebihan minyak tadi, biarkan hingga mendidih dan gula hancur.

3. Masukkan pula suji, kacau hingga pekat lalu campurkan badam serta kismis, tinggalkan sedikit untuk hiasan.

4. Tuangkan ke dalam mangkuk-mangkuk kecil, hias dengan badam serta kismis.


Puding Pelangi Ayu














Bahan-bahan:

20 gm agar-agar - direndam semalaman
8 cawan air
2 cawan gula pasir
1/2 tin susu cair (1 cawan)
5 biji kuning telur
3 biji putih telur - dipukul 3 minit
2 sudu besar tepung jagung
1 sudu besar tepung kastard
2 sudu besar mentega
1 sudu kecil vanila
1/2 sudu kecil garam
2 helai daun pandan

Bahan-bahan B:

1 sudu kecil coklat emulco
1/2 sudu kecil esen kopi - dicampur dengan coklat emulco
1 sudu kecil esen strawberi - ditambah pewarna ros

Cara Menyediakan:

1. Rebus agar-agar hingga hancur, kemudian masukkan gula. Apabila larut, tapis.

2. Pukul kuning telur, tepung jagung, kastard, sus, garam dan vanila.

3. Masukkan ke dalam agar-agar, kemudian campurkan mentega dan tutup api. Masukkan putih telur dan kacau hingga hancur dan sebati.

4. Bahagikan kepada tiga bahagian; satu bahagian dibiarkan warna asal, sebahagian lagi diwarnakan dengan coklat emulco dan esen kopi, manakala satu lagi dengan esen strawberi dan pewarna ros.

5. Tuangkan ke dalam acuan berselang-seli antara ketiga-tiga warna. (Biarkan setiap tuangan sedikit mengeras sebelum tuangan seterusnya

Tat Keju Blueberry














Bahan Pastri:

300 gm tepung gandum
1 sudu besar susu tepung
180 gm gula aising
1 biji telur

Bahan-bahan Inti Keju:

250 gm keju krim
40 gm gula aising
20 gm mentega
1 biji telur
3 sudu besar krim putar (jika suka)
250 gm blueberry dalam tin

Cara Menyediakan:

1. Ayak tepung gandum bersama susu tepung dan gula aising.

2. Satukan mentega dengan bahan tepung dan gaul ramas hingga menjadi seperti serbuk roti.

3. Masukkan telur dan uli hingga menjadi doh yang lembut sebelum didinginkan dalam peti sejuk selama 20 minit.

4. Canai doh setebal 1/2 cm sebelum diterap dengan acuan bulat yang bergerigi.

5. Doh yang diterap dimasukkan dalam acuan tat dan tekan sebelum dibakar selama 15-20 minit dalam ketuhar yang dipanaskan pada suhu 180 darjah Celsius. Biar sejuk dan simpan dalam bekas kedap udara.

6. Adunkan keju, gula aising dan mentega hingga berkrim. Masukkan telur dan krim putar dan kacau hingga sebati.

7. Masukkan sedikit blueberry ke dalam kulit tat, kemudian tuangkan inti keju hingga penuh.

8. Paipkan sedikit blueberry ke atas inti keju sebelum sebelum membentuk corak dengan lidi.

9. Bakar 8 - 10 minit dalam ketuhar pada suhu 180 darjah Celsius. Setelah masak, keluarkan tat dan masukkan ke dalam cawan kertas. Dinginkan dalam peti sejuk.















Bahan-bahan:

60gm tepung kastard
40gm gula halus
700gm susu cair
100gm isi durian

Cara Menyediakan:

1. Campurkan tepung kastard dengan gula dan susu cair kemudian kacau hingga sebati sebelum dimasak dalam ketuhar gelombang mikro selama lapan minit pada tahap High. Kacau dua kali.

2. Keluarkan dan masukkan isi durian. Kacau hingga rata dan masukkan semula ke dalam ketuhar dan masak pada tahap High selama tiga minit lagi.

3. Keluarkan dan tuang ke dalam loyang atau gelas koktel dan biarkan beku dalam peti sejuk.

Puding Mangga Aneka












Bahan-bahan:

1 liter air
10 gm agar-agar
150 gm gula
100 gm puri mangga
100 gm buah-buahan campuran dalam tin

Cara Menyediakan:

1. Didihkan air bersama agar-agar sampai larut. Masukkan gula dan puri mangga.

2. Kacau hingga sebati, tuangkan ke dalam loyang berbentuk bulat.

3. Setelah keras, hias dengan strawberi dan buah kiwi.


Puding Pisang











BAHAN LAPISAN KEK:

1 biji kek swissroll | potong lapan
15 gm agar-agar serbuk
2 cawan air

BAHAN LAPISAN PISANG:

3 biji pisang montel | hiris
20 gm agar-agar serbuk
4 sudu besar tepung kastad
1 cawan gula
3 cawan susu segar
3 biji kuning telur

BAHAN LAPISAN BAWAH:

15 gm agar-agar serbuk
2 cawan santan
Sedikit pewarna kuning

CARA MENYEDIAKAN:

1. Kita sediakan lapisan kek dulu. Potong swiss roll dan susun di bahagian bawah loyang.

2. Satukan agar-agar dan air. Didihkan hingga larut. Tuang ke atas swiss roll. Biarkan mengeras.













No comments:

Post a Comment