Wednesday, August 11, 2010

Hidangan Ikan

BAHAN-BAHAN:
3 keping ikan tenggiri

BAHAN A:
2 ulas bawang besar
3 ulas bawang putih
3 cm halia

BAHAN B:
100 gm tomato (hiris)
3 biji cili hijau (hiris)
1 batang serai (ketuk)

BAHAN C:
1/2 sudu besar jintan manis
2 sudu besar jintan putih

BAHAN D:
5 helai daun kari
2 sudu besar serbuk kari
1 sudu besar cili kisar
1/2 sudu besar serbuk kunyit
1/2 sudu kecil stok ikan bilis
Garam secukup rasa

CARA MENYEDIAKAN:

1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan A dan bahan C hingga naik bau.

2. Kemudian masukkan bahan B dan bahan D. Selepas itu, masukkan ikan tenggiri. Kacau sebati.

3. Masak sehingga kuah mendidih.


Sup Tauhu Sumbat Ikan

Bahan-bahan:

200 gm isi ikan tenggiri
1 sudu besar minyak
15 biji tauhu goreng
50 gm cendawan hitam - rendam dan hiris
1 ikat kecil suun - direndam
1 biji petola
1 sudu besar cuka
1 sudu besar lada hitam
1 batang daun sup
2 sudu besar tepung jagung
1 biji telur
Sedikit soda bikarbonat dan garam

Cara Menyediakan:

1. Kisar ikan kemudian canpurkan dengan lada hitam, cuka, garam, soda bikarbonat, tepung jagung dan telur.

2. Masukkan 2 cawan air dan cendawan kering ke dalam periuk dan jerang di atas api.

3. Sementara itu, tauhu dibelah sedikit dan sumbatkan dengan adunan isi ikan, lakukan hingga selesai.

4. Masukkan tauhu berisi ikan ke dalam periuk tadi.

5. Masukkan pula suun dan sedikit garam, diikuti petola.

6. Angkat dan taburkan daun sup, hidangkan panas.

Sambal Ikan Masin

Bahan-bahan:

200 gm isi ikan masin kurau - dipotong kecil
10 tangkai cili kering - kisar halus
2 labu bawang besar - kisar halus
2 ulas bawang putih - kisar halus
1 cm belacan - kisar halus
1/4 cawan air asam jawa
Garam dan gula secukup rasa
1/4 cawan minyak untuk menggoreng

Cara Menyediakan:

1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan-bahan kisar sehingga garing.

2. Masuk air asam jawa, garam dan gula. Kacau hingga rata kemudian baru dimasukkan ikan masin yang telah digoreng. Kacau seketika, dan angkat.


Acar Tenggiri

Bahan-bahan:

2 potong ikan tenggir - digoreng garing
2 cm halia muda
6 ulas bawang merah
6 ulas bawang putih
2 biji buah pelaga
10 biji ketumbar
1 batang kulit kayu manis
5 kuntum bunga cengkih
1 sudu besr cuka
1 sudu besar gula pasir
Garam secukup rasa
5 sudu besar air
1 sudu kecil biji sawi
100 gm lobak merah - mayang halus memanjang
100 gm timun - mayang halus memanjang
50 gm cili merah - mayang halus memanjang
1 labu bawang besar - dibelah empat

Cara Menyediakan:

1. Mayang nipis bawang merah, bawang kecul dan halia

2. Panaskan 3 sudu besar minyak.

3. Tumiskan buah pelaga, kayu manis, bunga cengkih dan bunga lawang bersama biji sawi.

4. Masukkan pula bahan-bahan yang dimayang dan tumis hingga kekuningan.

5. Masukkan air, gula, cuka, garam bersama ikan yang digoreng.

6. Biarkan mendidih dan masukkan pula timun, lobak merah dan cili merah serta bawang besar.

7. Biarkan sayur masak sedikit dan matikan api.


Patin Bakar



Bahan-bahan:

1 ekor ikan patin
2 ulas bawang putih
10 ulas bawang kecil
3 tangkai cili merah
10 tangkai cili padi
3 batang serai
30 gm udang kering
4 cm kunyit hidup
3 helai daun kunyit
Daun pisang atau foil aluminium
Garam dan gula secukup rasa

Cara Menyediakan:

1. Bersihkan ikan.

2. Kisar semua bahan dan lumurkan ke keseluruhan ikan patin.

3. Balut ikan dengan daun kunyit, diikuti daun pisang atau foil. Ikat kemas.

4. Bakar di atas api yang sederhana.

5. Setelah masak, angkat untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment