Wednesday, August 11, 2010

Ikan Sos Plum


Bahan-bahan:

1 ekor ikan kerapu - sederhana besar
1 keping nanas - dadu
1 labu bawang besar - hiris
3 ulas bawang putih - cincang
Sedikit hirisan halia
Tepung beras secukupnya
1 biji putih telur
Minyak untuk menggoreng dan menumis

Bahan Perap:

1 sudu kecil serbuk lada sulah
Garam secukup rasa

Bahan Perasa:

2 sudu besar sos plum
2 sudu besar sos tomato
1 gelas air
1 sudu besar sos cili

Cara Menyediakan:

1. Bersihkan ikan dan keluarkan tulang besarnya. Kelar isi ikan dan perap dengan bahan-bahan perap 15 minit.

2. Celupkan isi ikan ke dalam putih telur, golek dalam tepung beras dan goreng hingga kuning. Ketepikan.

3. Pijarkan dua sudu besar minyak dan tumiskan bawang besar, bawang putih dan halia hingga kuning. Campurkan bahan perasa dan kacau hingga mendidih, tuangkan ke atas ikan yang telah digoreng ikan.

Solok Ikan




Bahan-bahan:

2 ekor ikan kembung
1/2 biji kelapa parut putih
10 ulas bawang merah - tumbuk
2 ulas bawang putih - tumbuk
1 hiris halia - tumbuk
1 biji telur
Minyak untuk menggoreng
Garam dan gula secukup rasa

Cara Menyediakan:

1. Ikan dipotong dua, buang tulang tengah dan dikikis (jangan sampai terkoyak kulitnya).

2. Kukus isi ikan dan tumbuk. Kemudian masukkan bahan-bahan tumbuk lain. Masukkan kelapa parut, telur, garam dan gula hingga sebati.

3. Masukkan bahan-bahan tadi ke dalam kulit ikan dan digoreng.


Patin Asam Tempoyak


Bahan-bahan:

1 ekor ikan patin
150 gm tempoyak
2 tangkai cili merah
2 senduk cili kering kisar
10 tangkai cili padi
4 cm kunyit hidup
3 keping asam gelugur
1 kuntum bunga kantan
1 ikat daun kesum
Garam dan gula secukup rasa

Cara Menyediakan:

1. Ikan dibersihkan kemudian dipotong mengikut kesesuaian.

2. Tempoyak, cili merah, cili padi dan kunyit dikisar.

3. Masukkan bahan-bahan yang dikisar ke dalam periuk bersama sedikit air.

4. Masukkan juga cili kisar, asam gelugur, daun kesum dan bunga kantan. Kacau dan didihkan.

5. Perisakan kuah dengan garam dan gula secukupnya.

6. Apabila mendidih, masukkan ikan patin. Setelah masak, angkat dan hidangkan.


Rendang Ikan Tongkol


Bahan-bahan:

600 gm ikan tongkol - dibersihkan dan dipotong
12 tangkai cili kering - dikisar halus
8 ulas bawang merah - dikisar halus
4 ulas bawang putih - dikisar halus
2 cm halia - dikisar halus
3 batang serai - dikisar halus
2 cm lengkuas - dikisar halus
4 cawan santan
100 gm kerisik
2 keping asam gelugur
1 sudu kecil ketumbar - dikisar halus
1 sudu kecil jintan manis - dikisar halus
2 helai daun kunyit
3 helai daun limau purut - dipotong halus
1/2 cawan minyak masak
Garam dan gula secukup rasa

Cara Menyediakan:

1. Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan yang dikisar halus. Biarkan hingga pecah minyak dan masukkan santan, kerisik, daun limau purut yang disiat, garam, gula dan asam gelugur.

2. Biarkan kuah kering sedikit baru dimasukkan ikan dan kacau hingga rata.

3. Masukkan daun kunyit apabila kuah hampir kering. Kacau rata dan angkat.


Ikan Parang Masak Berempah



BAHAN-BAHAN:

500gm ikan parang - cuci bersih
4 cawan air asam jawa (secukup rasa masam)
Minyak masak secukupnya
3 helai daun limau purut
4 tangkai cili hijau - belah dua
Garam secukup rasa

BAHAN KISAR BASAH:

4 cm halia
6 cm kunyit hidup
6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
4 cm belacan melaka
8 cm kelapa bakar

BAHAN KISAR KERING:
2 sudu besar ketumbar
2 sudu kecil jintan manis
2 sudu kecil lada hitam

CARA MENYEDIAKAN:

1) Panaskan minyak di dalam periuk, tumis bahan kisar basah hingga naik bau.

2) Masukkan daun limau purut dan bahan kisar kering dan tumis lagi.

3) Tuangkan air asam jawa, biarkan hingga mendidih. Masukkan ikan parang, cili hijau dan garam secukup rasa. Biarkan ikan masak.

* Resipi ini adalah resipi lama Melaka yang jarang dimasak, kecuali orang tua-tua. Kebiasaannya, bahan-bahan digiling halus, jika dikisar rasanya tidak sesedap digiling.

No comments:

Post a Comment