Thursday, August 12, 2010

Ikan Kukus Istimewa

Bahan-bahan:

1 ekor ikan siakap (bersihkan)
1 sudu kecil minyak bijan
150 ml air rebusan ayam
Garam,gula & lada sulah secukup rasa

Bahan kisar:

10 gm halia
10 gm bawang merah
10 gm cendawan hitam
15 gm taucu

Cara menyediakan:

1. Ikan dikukus sehingga masak

2. Satukan kesemua bahan kisar. Kacau perlahan-lahan di atas api perlahan sehingga menjadi pekat.

3. Masukkan air rebusan ayam, garam, gula dan lada sulah.

4. Akhir sekali tuangkan di atas ikan dan hidangkan.


Ikan Goreng Air Kelapa


BAHAN-BAHAN:

1 ekor ikan merah

250 ml air kelapa

Sedikit isi kelapa | parut memanjang

1 ketul cekur | ambil isinya

5 helai daun cekur | mayang

Minyak untuk menumis

BAHAN KISAR HALUS:

15 tangkai cili padi

5 ulas bawang merah

3 ulas bawang putih

175 ml pati santan

Sedikit kunyit

Sedikit belacan

CARA MENYEDIAKAN:

1. Bersihkan ikan dan lumurkan dengan garam dan kunyit. Goreng sehingga kekuningan. Angkat dan ketepikan.

2. Pijarkan minyak dan tumiskan bahan kisar bersama cekur. Masukkan air kelapa dan isi kelapa. Masak sampai pekat.

3. Tuangkan kuah di atas ikan. Kemudian taburkan daun cekur.

Rendang Bilis


Bahan Kisar:

7 tangkai cili hijau
1 labu bawang besar
5 ulas bawang putih

Bahan lain:

300 gm ikan bilis - rendam dan tumbuk kasar
4 batang seri - hiris halus
3 heliai daun salam
2 keping asam gelugur
3 cawan santan pekat
4 hiris lengkuas
Garam dan gula

Cara menyediakan:

Mudah saja.... Satukan bahan kisar dan bahan-bahan lain dalam kuali.
Masak sehingga kering, macam rendang.


Siakap Kukus Taucu Yang Enak














Bahan-bahan:

3 gm cili padi (potong)
5 gm cili merah (potong nipis)
5 gm saderi (potong nipis)
3 gm bawang putih (mayang)
3 gm halia muda (mayang)
3 sudu kecil taucu
3 sudu kecil sos soya
3 biji buah plum
4 gm bawang merah (mayang)
2 sudu kecil sos plum
30 gm gula
1 ekor ikan siakap

Cara membuat:

1. Bersihkan ikan kemudian dipotong nipis.
2. Susun kepingan ikan yang telah dipotong ke dalam pinggan.
3. Taburkan semua bahan di atas ikan.
4. Kukus sehingga ikan tadi masak.
5. Hidangkan ketika ikan masih panas.

(Resipi dipetik daripada majalah Harmoni)

No comments:

Post a Comment