Thursday, July 15, 2010

Hidangan Makanan Laut


Bahan-bahan:
600 gm udang harimau
1 sudu kecil serbuk kunyit
Sedikit garam
Minyak untuk menggoreng
Bahan-bahan Pes:
150 gm cili kering - buang biji dan kisar
2 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
4 cm halia
1 helai daun kunyit - dimayang
1 sudu besar asam jawa - dibancuh dengan air
1 cawan santan pekat
Garam
Minyak untuk menumis

Cara Menyediakan:
1. Udang dibersihkan dan digaul garam serta serbuk kunyit. Panaskan minyak dan goreng udang dengan minyak banyak hingga separuh masak dan kulitnya bertukar kemerah-merahan. Angkat, tuskan dan ketepikan.
2. Cili kering, bawang putih, bawang merah dan halia dikisar halus. Tumis kesemua bahan yang telah dikisar hingga kering dan tambahkan santan pekat. Biarkan seketika hingga wangi baunya.
3. Kemudian masukkan udang, tutup sebenar dan biarkan udang masak. Padamkan api, tambahkan daun kunyit dan gaulkan sama rata.



Bahan-bahan:
20 biji cendawan kering - direndam hingga kembang
300 gm udang - dibuang kulit dan dicincang
2 biji telur masin - dikukus
2 sudu besar tepung jagung
1 tangkai daun bawang - dicincang halus
Sedikit gula, garam dan serbuk lada sulah
Untuk Sos:
1/2 cawan air rebusan ayam
1/2 sudu besar sos tiram
1/2 sudu kecil minyak bijan
1/2 sudu kecil serbuk lada sulah
1 sudu kecil tepung jagung

Cara Menyediakan:
1. Cendawan diramas untuk membuang airnya.
2. Gaulkan udang dengan tepung jagung, gula, garam, serbuk lada sulah dan juga daun bawang. Sumbatkan adunan udang ke dalam cendawan. Hiaskan bahagian atasnya dengan sedikit telur kuning masin.
3. Kukus dengan api yang kuat selama lapan minit, kemudian atur di atas pinggan.
4. Campurkan kesemua bahan sos dan jerangkan di atas api yang kecil. Bila mendidih, tuangkan ke atas cendawan. Hidang panas-panas.

Bahan-bahan:
500 gm sotong
Garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng
Bahan Perap:
2 sudu besar serbuk kari
1 sudu besar serbuk ikan bilis
3 ulas bawang putih
2 ulas bawang merah
1 sudu besar perahan halia tumbuk
Bahan Salut:
60 gm tepung beras
60 gm tepung jagung
1 sudu kecil serbuk ikan bilis
1/2 sudu kecil lada sulah

Cara Menyediakan:
1. Bersihkan sotong dan potong lebar 1 cm tebalnya, kemudian keringkan dengan tisu dapur.
2. Gaulkan sotong dengan bahan perap dan perap selama sejam. Tuskan airnya dan golek ke dalam campuran bahan salut.
3. Goreng dalam minyak yang benar-benar panas hingga kekuningan. Alihkan ke pinggan dan hidangkan bersama campuran sos cili dan tomato.



Bahan-bahan:
1 kg sotong saiz besar atau sederhana - jangan dipotong
3 sudu besar rempah kari
3 cawan santan pekat
1 keping asam gelugur
Garam dan cula secukup rasa
Minyak untuk menumis
Bahan Kisar:
8 tangkai cili kering
6 tangkai cili padi
3 ulas bawang putih
6 ulas bawang merah
2 batang serai
2 cm halia
Bahan Pulut:
200 gm pulut
1 1/2 cawan santan pekat
Sedikit garam

Cara Menyediakan:
1. Untuk pulut, rendam pulut semalaman, kemudian campurkan pulut bersama santan dan garam.
2. Kukus pulut sehingga masak. Angkat dan ketepikan.
3. Sementara itu, panaskan minyak, tumis bahan kisar sehingga wangi.
4. Masukkan rempah kari dan asam gelugur, biar hingga wangi.
5. Masukkan santan pekat, biar mendidih dan pecah minyak.
6. Perisakan dengan garam dan gula.
7. Setelah kuah pekat, masukkan sotong yang telah disumbat dengan pulut.
8. Biarkan sehingga sotong masak, barulah diangkat dan dihidangkan.



Bahan-bahan:
500 gm udang saiz sederhana
2 ulas bwang putih - dicincang
1 batang serai - dititik
1 labu bawang besar - dihiris bulat
1 sudu pes tomyam
3 batang daun ketumbar - dikerat 2 cm
1 sudu besar sos tiram
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis

Cara Menyediakan:
1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih serta serai. Kacau hingga naik aroma.
2. Masukkan udang dan bawang besar. Kacau sebentar dan biarkan selama dua minit.
3. Masukkan pes tomyam, sos tiram, gula dan garam. Kacau hingga rata, kemudian masukkan daun ketumbar. Kacau sebentar dan angkat.

No comments:

Post a Comment