Sesuai dihidangkan bila2 masa dan cantik dijadikan gubahan...
Bahan-bahan ( loyang 10x7 inc./9x9 inc. )
- 270 g gula halus
- 230 g tepung gandum*
- 30 g serbuk koko*
- 1 sk penuh baking powder* (* ayak bersama)
- 6 biji telur A - yang sejuk dr peti ais
- 1 sb penuh ovallete
- 180 g susu sejat
- sedikit choc paste (opt)
- 120 g mentega cair
- secukup biskut jejari (seperti contoh gambar di bawah)
Cara-cara
- Satukan kesemua bahan2 di dalam mangkuk mixer kecuali mentega dan biskut dan pukul hingga kembang dan pekat.
- Masukkan mentega cair dan gaul dengan senduk/spatula hingga sebati.
- Bubuh 2-3 senduk adunan ke dalam loyang yang dialas kertas dan digris,ratakan adunan dan susun biskut jejari dan kukus.Kukus selapis2 dan susun biskut jejari pada setiap lapisan.
- Sejukkan kek di atas redai.
- Potong kek dan boleh disajikan atau digubah ikut kreativiti masing2.
- Contoh biskut jejari...
No comments:
Post a Comment