Sunday, July 25, 2010

Pancake



Bahan-Bahan(10 - 12 biji)

  • 1 cawan tepung gandum - diayak
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1 sudu besar gula kastor
  • 2 biji telur - telur kuning dan telur putih diasingkan
  • 1 cawan susu segar
  • 25 g butter, dicairkan
  • Madu

Cara Memasak

  1. Campur tepung, baking powder dan gula di dalam sebiji mangkuk.
  2. Pukul telur kuning, susu segar dan butter di dalam mangkuk asing.
  3. Masukkan adunan telur ke dalam bahan-bahan kering tadi.
  4. Di dalam mangkuk asing, pukul telur putih dgn secubit garam sehingga adunan kembang dan bertanduk. Kemudian, masukkan ke dalam adunan tadi dan kacau sehingga sebati.
  5. Panaskan kuali dgn sedikit butter. Masukkan satu senduk adunan ke dalam kuali. Tidak perlu meratakan adunan ke seluruh kuali.
  6. Alihkan pancake supaya masak kedua2 belah. Pastikan kuali tidak terlalu panas atau pancake akan rentung.
  7. Hidangkan di dalam piring. Enak dimakan bersama madu atau maple sirap atau whipped cream.

No comments:

Post a Comment