| Bahan-Bahan(10 - 12 biji) - 1 cawan tepung gandum - diayak
- 1 sudu kecil baking powder
- 1 sudu besar gula kastor
- 2 biji telur - telur kuning dan telur putih diasingkan
- 1 cawan susu segar
- 25 g butter, dicairkan
- Madu
Cara Memasak - Campur tepung, baking powder dan gula di dalam sebiji mangkuk.
- Pukul telur kuning, susu segar dan butter di dalam mangkuk asing.
- Masukkan adunan telur ke dalam bahan-bahan kering tadi.
- Di dalam mangkuk asing, pukul telur putih dgn secubit garam sehingga adunan kembang dan bertanduk. Kemudian, masukkan ke dalam adunan tadi dan kacau sehingga sebati.
- Panaskan kuali dgn sedikit butter. Masukkan satu senduk adunan ke dalam kuali. Tidak perlu meratakan adunan ke seluruh kuali.
- Alihkan pancake supaya masak kedua2 belah. Pastikan kuali tidak terlalu panas atau pancake akan rentung.
- Hidangkan di dalam piring. Enak dimakan bersama madu atau maple sirap atau whipped cream.
|
No comments:
Post a Comment