| Bahan-Bahan(4 - 5 orang) - 1/2(100ml) cawan susu segar
- 1(200ml) cawan fresh cream
- 20g gula melaka
- 7g gelatin powder + 1/4cwn(50ml) air
- *Sirap*
- 40g gula melaka
- 1/4(50ml) cawan air
Cara Memasak - Masukkan susu segar, fresh cream dan gula melaka ke dalam periuk. Sambil dikacau panaskan sehingga nampak mendidih. Kemudian tutupkan api.
- Masukkan pula gelatin yang telah dicampur dengan air. Kacau sehingga gelatin hancur.
- Sejukkan periuk ke dalam bekas yang mengandungi ketulan ais dan air sambil dikacau sehingga sejuk.
- Masukkan ke dalam acuan yang sesuai, sejukkan selama 1 jam.
- Untuk buat sirap pula. Masakkan gula melaka dengan 1/4 cawan air. Panas sehingga mendidih.
- Letakkan sirap ke atas pannacotta yang telah beku/ keras.
|
No comments:
Post a Comment