| Bahan-Bahan(satu acuan besar saya guna acuan pai)
PASTRI RAPUH: - 2-3 sdb susu segar
- 250gm tepung gandum
- 1 sdb gula castor
- 1 biji telo
- 125gm mentega sejuk(potong kecil2)
- sedikit garam
KASTAD FILLING:- 500ml susu segar
- 2 biji telur
- 50gm tepung kastad
- 100gm gula castor
- 1/2 sdt esen vanilla
- kismis hitam(optional)
Cara Memasak - satukan tepung dan garam...(ayak)
- gaul mentega bersama adunan tepung hingga sebati...
- masukkan telur,gula,dan susu...adun hingga adunan lembut...
- rehatkan adunan selama 30 min..then terapkan mengikut acuan yg dikehendaki...
- bakar separuh masak..ketepikan dahulu...
CARA MEMBUAT KASTAD FILLING:- Campurkan kesemua bahan dan pukul hingga sebati...
- masak di atas api yg perlahan hingga agak pekat...
- kemudian tuang kedalam pastri tadi...dan taburkan dengan kismis hitam...
- bakar sekali lagi pada suhu 160 'c hingga masak...
|
No comments:
Post a Comment