Sunday, July 25, 2010

Tart Kastad


Bahan-Bahan(satu acuan besar saya guna acuan pai)

PASTRI RAPUH:

  • 2-3 sdb susu segar
  • 250gm tepung gandum
  • 1 sdb gula castor
  • 1 biji telo
  • 125gm mentega sejuk(potong kecil2)
  • sedikit garam

KASTAD FILLING:
  • 500ml susu segar
  • 2 biji telur
  • 50gm tepung kastad
  • 100gm gula castor
  • 1/2 sdt esen vanilla
  • kismis hitam(optional)

Cara Memasak

  1. satukan tepung dan garam...(ayak)
  2. gaul mentega bersama adunan tepung hingga sebati...
  3. masukkan telur,gula,dan susu...adun hingga adunan lembut...
  4. rehatkan adunan selama 30 min..then terapkan mengikut acuan yg dikehendaki...
  5. bakar separuh masak..ketepikan dahulu...
CARA MEMBUAT KASTAD FILLING:
  1. Campurkan kesemua bahan dan pukul hingga sebati...
  2. masak di atas api yg perlahan hingga agak pekat...
  3. kemudian tuang kedalam pastri tadi...dan taburkan dengan kismis hitam...
  4. bakar sekali lagi pada suhu 160 'c hingga masak...

No comments:

Post a Comment